Knutselen op school
Door: Karin de Bruijn
11 November 2010 | Dominicaanse Republiek, Baní
Lieve vrienden, familie, en collega´s,
Het is echt leuk om hier te zijn! Vanmorgen ben ik al vroeg op de school van Elen aan de slag gegaan met de 2e en 3e klassers.
Ik heb cijfertekeningen gemaakt, waarbij ze nummers moesten verbinden en zo onstond er een kerstboom, want heel anders dan in NL hier is iedereen al in kerststemming. Veel versierde huizen met kerstlichtjes en in de winkels kunstkerstbomen en nog veel meer glitterballen.
In augustus is hier een groep leraressen uit Maryland geweest en zij hebben 2 dagen workshops gegeven over lesgeven, en heel veel tips gegeven aan iedereen. Deze tips gebruiken ze ook, maar de situatie hier is niet zoals in NL. De kinderen kennen geen waarden en normen en luisteren slecht omdat ze veel op straat leven en de ouders thuis hen niet opvoeden. Kinderen van vijf jaar kennen soms niet eens de verschillende kleuren...gisteren moest ik een meisje helpen van vijf die niet wist wat rood was, en er was nog een oudere jongen en die wist het ook niet. Ouders zijn zelf meestal niet of nauwelijks naar school geweest. Veel mensen, zoals bijvoorbeeld Yeni, )36 jaar, 3 kids)hebben maar een opleiding tot klas 8 van de lagere school.En zij gaat nu eerst de laatste klas vd lagere school doen en daarna wil ze verder met de middelbare school.
Hoe kan dat nu, vraag je je af, maar zij woonde in een dorp afgelegen in de bergen en er was gewoon geen middelbare school in de buurt. En dan trouw je jong en je krijgt kinderen.
Gisteren ben ik ook wezen kijken bij de bouw van de nieuwe lagere staatschool die ze tegenover het huis van Mercedes, aan de hoofdweg naar Santa Rosa aan het bouwen zijn. Eerst werd hier veel vuilnis gestort en nu komt er volgend jaar een grote school met 3 gebouwen, met 16 klaslokalen en nog een kantoor. Er wordt stevig gebouwd met veel ijzerwerk in de fundering en vanmorgen kwam er een grote betonwagen om beton te storten voor de fundering. Dit zal in september 2011 klaar zijn en zal een grote verbetering in de wijk zijn!
Zaterdag ga ik naar IKEA met de familie van Christina en Rafaelo, en ik ben benieuwd naar hun reacties. Zij zullen wel erg onder de indruk zijn. En de zaterdag erop ga ik met Esdras, Elen, Yeni, Marisol en hun kids naar IKEA. In ieder geval ga ik prullenbakken kopen voor het jeugdcentrum.
Natuurlijk moet ik iedereen de groeten doen in NL, van Yacinto, en van heel veel kinderen, die steeds maar vragen wanneer de anderen van de groep weer terugkomen.
Zo, ik ga maar eens opstappen, vanavond is er weer kerk en ik wil nog even douchen.
Hartelijke groeten,
Karin
Hartelijke groeten,
Karin
12 November 2010 - 07:14
Tonja:
Hoi Karin, leuk om zo al je bezigheden te lezen! Ook de hartelijke groeten daar voor jullie en alvast een heel goed weekend! -
12 November 2010 - 09:21
Annie Verrips:
Hallo Karin,
Leuk om op de hoogte te blijven op deze manier. Je doet mooi werk daar!!!! -
12 November 2010 - 09:51
Maarten:
He die Karin!
Wat een mooie verhalen, en wat maak je weer veel mee! Pas goed op je zelf en de mensen om je heen. Veel plezier met die koters, goed weekend en ik blijf je volgen. Ciao!