Heftige omstandigheden deel 2
08 Augustus 2015 | Dominicaanse Republiek, Baní
Lieve vrienden,
Hierbij wil ik jullie op de hoogte brengen van de situatie rondom de tandartsbehandeling van Keila en de bouw van de laatste badkamer bij Edy.
Hartelijke dank aan die 14 mensen die een gift hebben overgemaakt! De kosten zijn echter hoger dan de binnengekomen giften. Voor het afbouwen van de badkamer bij Edy is er nog 28.900 pesos nodig, 590 euro, en voor de tandartsbehandeling van Keila is er 79.000 pesos nodig, 1612 euro. Totaal heb ik 1425 euro aan giften ontvangen, dus mist er nog 777 euro.
Voor iedereen die nog een bijdrage wil doen, HEEL graag, en je mag het overmaken op rekeningnummer NL42INGB0005348620 tnv gk de Bruijn.
Wij hebben tijdens ons project heel veel kunnen doen We hebben bij 1 gezin een vloer gemaakt. Dit gezin met 2 kleine kinderen, een jongetje van 3 of 4 jaar en een meisje van 1 jaar leven in een klein golfplaten huisje, en hun vloer was nog van zand. Het bed en het kinderledikantje stonden buiten en alleen hun kleding hing nog in het huisje, veel andere meubels hadden ze niet. De man van het gezin had wel een baan, en hij werkte als verkoper bij een winkel.
De lonen zijn echter laag, zo krijgt Edy 5.000 pesos als pensioen, dat is 102 euro per maand, maar een gezin met kinderen heeft veel meer nodig, Anna, hun pleegdochter zit nog op de middelbare school, en Edelin is dan pas getrouwd, en werkt wel maar draagt ook bij aan het huishouden van haar ouders. Tevens studeert zij aan de universiteit, is over 1,5 jaar klaar, en krijgt ondersteuning vanuit het Badeloch Fonds.
Bij Albeli zijn oma is er een wc pot geplaatst, en het oude kleine vrouwtje was zo blij dat zij met open armen ons omhelzende tegemoet kwam. Met Albeli gaat het goed en hij gaat nog steeds naar school. Hij is rond de 18 jaar en gaat nu het laatste jaar van de basisschool in.
Bij Nina hebben wij de badkamer opgeknapt en is er een nieuw golfplaten dak op de badkamer gezet, en een nieuwe deur en zijn de wanden gestuct, en is er een wc pot geplaatst. Zij leven onder moeilijke omstandigheden, vader werkt als brommerchauffeur en verdient te weinig, en de jongste zoon zit in de gevangenis, hij zat in het criminele circuit, de grote jongens die de daad gepleegd hebben zijn nooit gepakt, en hij moet nu een groot aantal jaar zitten. Met Nina gaat het goed en zij heeft een studiebeurs gekregen om 2 jaar te studeren in het buitenland als arts. Zij gaat in september in Frankrijk studeren.
Nina is altijd zondagsschooljuf geweest en wist van armoedige situatie van deze 2 families en heeft deze adressen aan mij en de projectleider aangedragen om te gaan helpen. Het laatste gezin is een oma die zorgt voor haar 7 kleinkinderen in de leeftijd van 2 tot 14 jaar. De situatie was schrijnend; zo verschikkelijk had ik het nog niet eerder gezien. Een huisje van golfplaat en heel slecht gebouwd, van allelei verschillende stukken golfplaten en hardboard aan elkaar gemaakt. Buiten werd er gekookt op houtskool, primitiever kan niet.
De badkamer, was niet meer dan een gat in de grond achter in de tuin. Nu staat er een mooie stenen huisje met een wc pot, wat de hygiene zal verbeteren. Deze kinderen moesten ook ver lopen, een half uur om iedere dag water te halen. De is al een jaar heel droog in de DR, de oogst dreigt verloren te gaan, en met roept en bidt God om regen te sturen. Het waterkanaal dat door Santa Rosa loopt staat al maanden leeg, het stuwmeer staat nagenoeg droog en mensen moeten heel veel moeite doen om aan water te komen. Je kunt wel en tankauto bestellen die water komt brengen als je bijv. een waterput hebt, maar dat kost wel geld, en dat is er vaak niet.
Met mijzelf gaat het inmiddels weer beter, ik ben weer een paar uurtjes aan het werk, en de 6 hechtingen zijn eruit, en de wonden genezen goed, wel zijn al mij ledematen vooral mijn duim, erg stram en stijf en ik doe oefeningen om het allemaal weer soepel te krijgen.
Hartelijke groeten,
Karin