Afscheid
Door: Karin de Bruijn
27 November 2010 | Dominicaanse Republiek, Baní
Lieve vrienden, familie en collega´s,
Dank voor al jullie lieve reacties! Na de bijeenkomst met de ouders vd 1e klassers, waarin ik had verteld, dat ze de kinderen die achterstand hebben met lezen en schrijven ook ´s middags naar de alfabetiseringscursus kunnen laten gaan, is het aantal kinderen verdrievoudigd!
Er waren afgelopen dinsdagmiddag wel heel veel kinderen en ik kwam er achter dat het toch 2 verschillende groepen zijn, de kinderen die wel naar school gaan en de kinderen vd alfabetiseringscursus die niet naar school gaan. En de lerares werd er ook door overvallen. Dus een probleem om op te lossen!
Nu gaan we starten in het jeugdcentrum met huiswerkbegeleiding voor die kinderen die wel naar school gaan, maar wat achterstand hebben.En Helen heeft al een dame, Jahaira, gevonden die dat op zich wil nemen. Vandaag is ze begonnen met een 20 tal kinderen en voor 20 euro p.maand wil ze dit elke dag doen, kinderen lesgeven die achterstand hebben met lezen en schrijven, en hen helpen met hun huiswerk! Echt super! Nu nog een sponsor voor dit kleine project! Ik hoor wel wie dit zou willen doen!
Woensdagavond was mijn laatste avond en moest ik veel dingen doen oa alle spullen verdelen en mijn koffer inpakken. Ik was de hele dag bezig geweest s´morgens met de kinderen op de school een kerststal van karton gemaakt en ´s middags met de kinderen in het jeugdcentrum, kerstmannen gemaakt.
´s Avonds ben ik naar Edy Caro geweest om de bonnen op te halen, maar hun hele huisje werd geschilderd, alle meubels stonden buiten, en Edy kon de bonnen even niet vinden, dus dat komt later. Ik zat daar rustig met een heerlijk tropisch vruchtensapje, als Rafaelo komt en mij zegt dat Esdras hem heeft gevraagd mij op te halen, dar het toch wat gevaarlijk is als ik in het donker alleen door Santa Rosa loop. Kan zijn...maar goed ik loop wel vaker alleen. Ik rustig nog even de winkel van Edy in en koop bestek en een leuke fleurige keukendoek, voor de vrouw van Rafaelo, ga weer zitten, en dan wenkt Rafaelo, dat het tijd is om te gaan.Ik heb nog steeds niets in de gaten...en het komt allemaal normaal over.
We rijden terug naar Rafaelo´s huisje en het is donker, weer geen stroom denk ik...dus ik ben mijn zaklamp aan het zoeken, en dan plots een kabaal als ik het donkere huisje binnenstap en het licht gaat aan...alles is versiert en de kinderen komen mij juichend tegemoet, VERRASSINGSFEESTJE!!!!
Heel erg leuk, Felipe en ook Yeni en Gabriel waren er en we kregen koekjes en er was kaas en salami, en Robert was er ook en had een brief voor mij geschreven. Ook Caroline had een persoonlijke brief voor mij. En voor Frieda, Wilma en Nellie is er ook post, dat ik in NL zal posten.
Het was een warm en heel gezellig afscheid met alle 6 kinderen van Rafaelo!
Ik zou nog wel veel langer hier willen blijven, watn er is nog veel te doen...bij Rafaelo hebben ze geen koelkast en dat houd in dat je niets kunt bewaren en zelf geen koud drinkwater hebt....De vloer is te laag, waardoor bij een hevige regenbui, binnen korte tijd alles onder water staat. Dus weer een sponsor gezocht, om de vloer op te hogen, ongeveer 150 euro en evt. een koelkast te kopen, ook ongeveer 150 euro.
De volgende dag, donderdagmorgen had ik een vergadering met de ouders van de 2e en 3e klassers en mocht ik weer een speech houden over mijn wens om het onderwijs nivaeu hier om hoog te brengen, want de kinderen zijn onze toekomst!
Daarna heb ik nog een kerstlampje gemaakt met de kids van de 2e klas en om 11 uur nog even bij een vriendin langs om afscheid te nemen en wat spullen te brengen.
De laatste gezamelijke maaltijd met Elen en Esdras en hun kinderen, was er emotioneel voor mij...het was zo moeilijk om afscheid te nemen, iedere keer tranen...ik zal ze zo missen. En alle kinderen ook! De gastvrijheid en de openheid van de mensen is zo overweldigend op dit eiland, je kunt overal zo binnenvallen, iedereen groet elkaar, en altijd een warme omhelzing.
Na het eten nog 1x door Santa Rosa teruglopen naar het huis van Marisol en daar stond Edy Caro al klaar met zijn auto om mij naar het busstation te brengen.
De reis naar Punta Cana was lang en om half negen ´s avonds was ik in het hotel in Punta Cana. Het is hier inderdaad fris weer, geen 17 graden hoor, maar een graad of 20 denk ik. Er staat een koude frisse wind, en zelf de zee in gaan, vond ik te koud. Ik loop wel rond in een rokje en hempje, dus het is wel lekker zonnig hier.
Vandaag geniet ik van een rustdag, heerlijk uitgeslapen, en lekker op het witte zandstrand gelegen, en genoten van een goede maaltijd in een standtent. Nu ga ik nog even langs het strand lopen.
Hartelijke groeten,
Karin
Het was een warm en heel gezellig afscheid met alle 6 kinderen van Rafaelo!
Hartelijke groeten,
Karin
27 November 2010 - 18:25
Nellie:
Hoi Karin,
wat een mooie berichten allemaal, maar klopt er volgens mijn berekening iets niet, 't is zaterdag en 't lijkt alsof je nog in Punta Cana loopt....
Ik hoor nog wel hoe dat zit.
groetjes ;-) -
27 November 2010 - 18:56
Janine:
Goede terugreis, Karin, en trek een dikke trui aan bij aankomst in Nederland, want het sneeuwde hier vanochtend en het was hier vandaag 2 graden celsius!
Grtz Janine