Heel veel indrukken - Reisverslag uit Baní, Dominicaanse Republiek van karininbani - WaarBenJij.nu Heel veel indrukken - Reisverslag uit Baní, Dominicaanse Republiek van karininbani - WaarBenJij.nu

Heel veel indrukken

Blijf op de hoogte en volg

16 Augustus 2016 | Dominicaanse Republiek, Baní

Lieve allemaal,
Mijn hoofd zit vol van alle indrukken. De beroving van Jorge, is heel vervelend omdat ik hem niet kan bereiken. De dieven hebben zijn oude en zijn nieuwe telefoon gestolen.

Gisteren zou hij mij ophalen en hij kon mij niet bereiken. Hij is naar het ziekenhuis geweest in Santo Dominigo voor nieuwe injecties en medische behandeling voor de problemen met zijn hart. Daarna is hij verder gereden samen met zijn stiefbroer naar Santiago en Bonao omdat zijn broer dat voor zaken heen moest.

Ik heb Sol bezocht die nu Helen vervangt in de school omdat Elen op cursus is met de leraressen van de school. Sol kan niet voor mij koken, omdat het gasfornuis kapot is gegaan. Er kwamen grote vlammen uit. De apparatuur gaat hier veel korter mee als in Europa.De kwaliteit is gewoon minder en de duurdere merken zijn niet te betalen voor de mensen hier.

Dus ik heb aan Mercedes gevraagd of ik bij haar mocht eten en ik kreeg een super heerlijke maaltijd voorgeschoteld met kip, gefrituurde yucca, salade, vers citroensap.

Ook ben ik even bij de vader van Nina geweest en iedere keer maakt het veel indruk, en ik weet dat hij echt ernstig ziek is en het is maar afwachten of de tumor nog te genezen is.

Daarna ben ik met Esdras, de dominee hier in de wijk, meegeweest naar het jeugdcentrum. Het is een jaar dicht geweest omdat er geen belangstelling meer is voor de bibliotheek ivm het feit dat de kinderen alles via Internet opzoeken, en ook zijn alle cursssuen nu zo'n beetje in de afgelopen 16 jaar wel gepasseerd.Dus tijd voor nieuwe plannen. Een arts bij Esdras uit de kerk wil een gezondheidscentrum beginnen waar een tandarts en een arts komen en waar kinderen gevaccineerd kunnen worden tegen allerlei ziektes. Daarna wil de arts voorlichtingsprogramma opzetten over gezonde voeding, hygiene, en beweging. Zij is druk bezig met het schilderen en inrichten van het gezondheidscentrum. Ik zou er heel graag met een groep vrijwilligers heen gaan om te helpen. Er ontbreekt nog een goede vloer. De huidige vloer is in 2000 gemaakt en vertoont nu overal kleine scheurtjes en dat is gevaarlijk omdat er vuil in gaat zitten en dat is onhygienisch in een gezondheidscentrum. Het zou fijn zijn als er een tegelvloer zou kunnen komen en van buiten moet het centrum geschilderd worden en er is jammergenoeg geen geld voor onderhoud. Het centrum is in 2000 door World Servants gebouwd, en dat was mijn 1e project in Santa Rosa. Bijzonder veel indruk heeft dat project toen gemaakt dat de mensen in deze wijk mij nooit hebben losgelaten.

Inmiddels heb ik met stichting 4YOU een basisschool, en 3 kerkjes gebouwd en bij tientallen gezinnen huisjes opgeknapt en toiletten gebouwd en vloeren aangelegd. De kinderen hebben ook veel geleerd van de ontmoetingen met de Nederlanders en zijn door ons op plaatsen geweest waar ze anders nooit zouden zijn gekomen zoals de grotten van Pomier, het zoutvlaktes van Salinas, de koloniale binnenstad van Santo Domingo.

Zo nu heb ik mijn hoofd weer bijna leeg, want ik krijg iedere dag zoveel indrukken te verwerken.

• 17 Augustus 2016 - 10:08

Eric Van Breda:

Ik vind het heel wat Karin wat je allemaal meemaakt.
    Ik blijf je volgen en wens je veel succes en zegen !

Eric